Utemöbler – vilka är de bästa materialen för utemöbler till din altan?

Att välja utemöbler kan vara lite överväldigande eftersom det finns flera olika typer av material och hundratals eller kanske tusentals modeller av dessa material. Vilken typ av material du väljer bör bero på dina personliga preferenser men också på klimatet där du bor, om din uteplats är täckt eller inte, din budget och flera andra faktorer.

Genom att hålla dina prioriteringar i åtanke och tänka igenom saker och ting noggrant kan det vara enkelt och lätt att välja rätt utemöbler. När du ska välja nya möbler är det första du behöver göra att välja en typ av material. De vanligaste materialen är trä, korg och rotting, metall och plast.

Utemöbler av trä

Trämöbler för uteplatsen är mycket populära och hållbara. I allmänhet klarar utemöbler i trä av att stå emot element som mycket varm sol eller sommartormar ganska bra. Om du bestämmer dig för att använda utemöbler av trä bör du dock behandla dem med en vattenavvisande beläggning för att skydda dem från att torka ut i solen eller bli skadade av att stå ute i regnet. Det är ett bra val om du har mycket underhållning eftersom det är mycket starkt och styvt, och kan därför rymma människor av alla olika storlekar. Det är också enkelt att ändra utseendet på uteplatsmöbler i trä med bara ett nytt lager färg i valfri färg. Uteplatsmöbler i trä av god kvalitet kan vara dyra, men om du utför regelbundet underhåll av målning eller skyddsbeläggning på träet med några års mellanrum kommer möblerna oundvikligen att hålla länge.

Utemöbler av korg och rotting

Om du gillar att ändra inredningen på din uteplats ofta och inte vill köpa nya möbler varje gång, är korg- och rottingmöbler ett bra och anständigt val för dig. Korg och rotting är den näst mest populära typen av möbler som är tillverkade av naturmaterial. Både korg- och rottingmöbler är hållbara, lätta och i viss mån – flexibla, vilket gör dem perfekta för utemöbler som måste tas inomhus eller flyttas ofta. Korg är faktiskt inte ett material i sig självt. Korg är slutresultatet av att man väver rotting med andra material, vanligtvis bambulameller, för att tillverka möbler.

Rotting (ursprungligen från ett malaysiskt ord – Rotan) är tekniskt sett ett träd, även om det växer som en vinstock längs marken. De finns vanligtvis i de tropiska områdena i Afrika, Asien och Australien. Rottingrankorna skärs av och skalas, ångas sedan för att göra dem smidiga och används sedan som material för rottingvävning. Rottingmöbler kan tillverkas av ränder av rotting som vävs samman när träet är vått. Det kan också vara remsor av bambu eller andra material som vävs runt raka rottinglister. Rotting tar lätt emot färg och fläckar som många andra träslag, så det finns i många färger och kan bearbetas i många stilar.

Både rotting- och korgmöbler är ett billigare alternativ till lövträ om du vill ha möbler som är tillverkade av naturliga källor. Dessa typer av utemöbler kräver inte mycket underhåll och kan användas i eller utomhus året runt. Det går också att ändra utseendet på Wicker- eller rottingmöbler genom att ge möblerna ett nytt färglager. Så om du är benägen att ändra inredningen på din uteplats ofta utan att köpa nya utemöbler varje gång, är korg- eller rottingmöbler det bästa valet för dig.

Utemöbler av metall

Trädgårdsmöbler i metall är ofta ett mer ekonomiskt val jämfört med hårdträ, särskilt för dem som vill ha träets stabilitet men inte vill spendera för mycket. Metallmöbler är också bra för personer som vill ha möbler som har låga underhållskostnader eftersom de flesta metallmöbler inte kräver samma typ av underhåll som trämöbler. Det finns tre huvudtyper av uteplatsmöbler i metall som du kan köpa. De är smidesjärn, aluminium och metallrör.

Smidesjärn är förmodligen en av de dyraste typerna i sortimentet. Möbler i smidesjärn är otroligt populära eftersom de är snygga och ger en mycket klassisk känsla till en uteplats, men de är också populära på grund av sin hållbarhet. Smidesjärnsmöbler är tunga och kräver lite underhåll. Till exempel, bara ett enkelt nytt lager färg varje år eller så kommer att hålla smidesjärnsmöblerna vackra i flera år. Dessutom är uteplatsmöbler i smidesjärn robusta så att de kan vara bekväma och säkra för personer av alla storlekar. De är också tunga, vilket är bra eftersom de inte blåser iväg i starka vindar, men inte så mycket att de blir för svåra att flytta.

Aluminium används ofta kommersiellt eftersom det är så lätt att underhålla, lättviktigt och tåligt. Hotell, offentliga pooler, restauranger, resorts och andra typer av företag som har med allmänheten att göra använder ofta utemöbler i aluminium för sina uteplatser. Aluminium är en mycket lättare metall än smidesjärn, så om du ofta kommer att behöva flytta dina möbler kan aluminium vara ett bättre val. De flesta, om inte alla uteserveringar och bistroer väljer definitivt aluminiummöbler på grund av deras vikt och underhållskostnader. Aluminiummöbler kan vara lite dyrt för vissa men kostnaden är försumbar med tiden eftersom aluminiumterrassmöbler håller länge.

Uteplatsmöbler i metallrör är den billigaste typen och finns lätt att hitta i rabatterade butiker. Den har en del av den hållbarhet som andra typer av uteplatsmöbler i metall har även om den inte är lika stark som aluminium eller smidesjärn. Tubulär metall kräver inte mycket underhåll och kan hålla länge. Den kan dock bli böjd och skadad och kan aldrig riktigt böjas tillbaka till sin ursprungliga form. Den är också tillräckligt lätt för att lätt blåsa bort i starka vindar.

Utemöbler av plast eller PVC

Utemöbler av plast eller PVC är det billigaste alternativet och kan lätt hittas i rabatterade butiker. Stapelbara utemöbler av plast eller PVC kan hittas i alla lågprisbutiker, ibland till och med i livsmedelsbutiken. De är lätta att underhålla eftersom allt du behöver göra för att rengöra är att helt enkelt torka bort smutsen. De står väl emot alla naturliga element utom starka vindar och håller vanligtvis bara i en säsong.

De är inte särskilt robusta och kan lätt gå sönder. Det finns en stor möjlighet att det blir ett säkerhetsproblem om du har små barn som använder den ofta eftersom den tenderar att tippa över eller gå sönder. De tenderar också att spricka och splittra mycket lätt, vilket är farligt även för vuxna. Om du letar efter några billiga, snabba utemöbler är plast det bästa valet, men förvänta dig inte att de ska hålla länge.

Lämna en kommentar