Organisera ditt hem – 6 enkla steg för att få ett organiserat hem

Det behöver inte vara svårt att organisera hemmet. Känner du dig överväldigad när du går runt i ditt hus och ser röran och skräpet? Undrar du hur du ska börja organisera det? Det är inte så svårt som det kan verka. Här är sex enkla steg som du kan anamma redan idag och som kommer att hjälpa dig att organisera ditt hem och dessutom snabbt. Det är inte så svårt som du kanske tror att ha ett organiserat hem. Du behöver bara veta hur du ska gå tillväga och då är dessa sex enkla stegen vägen till ett organiserat hem.

Om följer dessa sex stegen kommer dem att hjälpa dig att få ditt hem organiserat. Vad du kommer att upptäcka är, att om du ska ha ett organiserat hem krävs det tre saker:

  1. Det måste finnas en katalysator – någon eller något som sätter bollen i rullning. Den personen är du och genom att följa dessa sex stegen kommer du att vara den person som sätter allt i rörelse. Bra för dig!
  2. Det kommer att behöva ske beteendeförändringar hos dig och dina eventuella familjemedlemmar. Det finns en stor chans att ditt hus är fyllt av skräp eftersom människor inte lägger saker och ting på de platser där de hör hemma efter det att är färdiga med dem.
  3. Slutligen kommer du att behöva ha en plats där allting kan läggas när det inte används. Det finns många resurser och till och med möbler som kan användas i ditt hem att hjälpa till med att rensa och organisera.

Organisera ditt hem – steg 1

Ta papper och penna för att gå igenom varje rum i ditt hem och skriv ned vad du ser. Identifiera de områden där det är rörigt och de föremål som ställer till det. Det är viktigt att inte bli överväldigad. Du kommer att ta detta steg för steg och du kan göra det. Försök att göra detta systematiskt. Börja med att gå till entrén till ditt hem och ta sedan varje rum, ett i taget.

Här är till exempel vad du kan se i entrén till ditt hem: skor, oöppnade tidningar, post, nycklar, husdjurens leksaker, rockar, tröjor och mycket mer.

Organisera ditt hem – steg 2

När du har gått igenom ditt hem och skrivit ned allt som skräpar ner i varje rum gör du så här. Skriv nu ned vad som kan göras för att eliminera denna röra. Det finns med stor sannolikhet en outnyttjad resurs eller möbel som kan ge plats åt många saker när de inte används.

En underbar resurs för att organisera skor är till exempel en skobänk som är perfekt för förvaring av skor. Dessa är möbler som ofta finns i entrén i ett hem där skor kan placeras. Skor kan ofta vara källan till mycket skräp i hemmet och en möbel som denna kan vara till stor hjälp för organisationen, dessutom ser de även attraktiva ut.

Det finns många resurser som denna som kan hjälpa dig att organisera och ge dig en förvaringsplats för föremål som skräpar ned i ditt hem. När du skriver ned vad som behöver göras för att eliminera röran, identifiera om det finns en outnyttjad resurs att placera föremålen i eller om det helt enkelt är en beteendeförändring som behövs. I många fall kan det krävas att eventuella familjemedlemmar måste börja ändra sitt lathetssätt.

Organisera ditt hem – steg 3

Nu är det dags att skaffa de resurser som du behöver, som blir hem för alla föremål som ställer till med röran i ditt hem. Du kanske redan har många av dessa i och runt ditt hem. Det du vill göra är att bestämma var allt ska placeras när dem inte används.

Organisera ditt hem – steg 4

När du har en plats för allting så är det dags att börja processen med att städa upp och organisera. Ta ett rum i taget. Tanken är att göra något med varje föremål. Du har bara två val: lägg det på en plats för förvaring eller släng det.

Organisera ditt hem – steg 5

Håll ett möte med din familj, om du inte är själv. Samla alla familjemedlemmar och prata om vad var och en behöver göra för att hjälpa till att hålla huset mer organiserat. Alla måste vara överens om detta.

Organisera ditt hem – steg 6

Inse att förändring inte är lätt att genomföra omgående. Det är en process som sker steg för steg. Se alla små framgångar och känn dig nöjd med dem. Om det blir ett bakslag med eventuella familjemedlemmar som inte samarbetar, prata med dem igen tills förändringen blir en vana.

Det finns inget som är mer frustrerande än ett rörigt och oorganiserat hem, men att ha ett organiserat hem innebär dock inte att det alltid måste vara perfekt. Se till att du har bra förvaring i de viktigaste rummen och att du har en bra rutin för att hålla allt på plats.

Lämna en kommentar