Nyårsfest – så fixar du den perfekta nyårsfesten

Det finns visserligen inga specifika krav på vad en nyårsfest måste innehålla, men det finns vissa saker som kan bidra till en lyckad fest. Och visst är det så, att din nyårsfest ska vara den bästa och en nyårsfest som det ska pratas om för långt tid framåt?! På nyårsfesten brukar man ofta äta god mat, dricka champagne och andra drycker, och se på nyårsfyrverkerier. Det kan dock vara så mycket mer, om du vill fixa en minnesvärd nyårsfest. Nyårsfesten är en tradition som firas i många delar av världen, men det finns olika sätt att fira den på i olika kulturer. Varför inte hämta inspiration från just andra kulturer? Om du ändå inte riktigt är säker på hur du fixar den perfekta nyårsfesten, då finns här tips, förslag och alternativ till hur just du fixar den perfekta nyårsfesten.

Att tänka på inför nyårsfesten

Innan du över huvud taget bjuder in gäster till din nyårsfest behöver du att genom hur du vill att din nyårsfest ska vara. Planering är A och O. Om du följer nedanstående tips så har du en bra grund för att skapa en minnesvärd och rolig nyårsfest.

 • Planera i förväg: Börja planera din nyårsfest i god tid så att du har tid att ordna allt som du behöver, inklusive mat, dryck, dekorationer och underhållning.
 • Invitera gäster som du trivs med: Välj gäster som du gillar och som du vet att du kommer att ha roligt med. Detta kan hjälpa till att sätta tonen för festen.
 • Välj en bra plats: Om du planerar att ha festen hemma, se till att du har tillräckligt med utrymme för alla gäster och att du har tillräckligt med sittplatser och bord. Om du planerar att ha festen på annan plats, se till att du har bokat den i god tid och att den passar för det antal gäster som du har.
 • Skapa en bra stämning: Använd dekorationer och ljus för att skapa en festlig stämning. Du kan också spela bra musik och erbjuda en variation av drycker och mat för att hålla gästerna glada och nöjda.
 • Ha en plan för nyårsfirandet: Se till att du har en plan för vad som ska hända när midnatt närmar sig, till exempel att titta på fyrverkerier eller att räkna ner till det nya året tillsammans.
 • Se till att alla har roligt: Övervaka gästerna och se till att alla har roligt och att ingen känner sig utanför. Var beredd att föreslå olika aktiviteter eller spel om det behövs.

Var förberedd för oväntade händelser: Ha en plan för hur du ska hantera oväntade händelser, såsom om någon blir sjuk eller om det blir problem med maten.

Perfekta maten för nyårsfesten

Det finns många goda alternativ för mat som du kan servera på din nyårsfest. Välj en eller flera av nedstående förslagen av nyårsmaten.

 • Fingermat: Försök att välja olika sorter av fingermat, så att det finns något för alla gäster. Du kan till exempel servera olika sorter av smårätter, olika sorters snacks, ostar och skinkor, och olika sorters grönsaker med dipp.
 • Buffé: En buffé är ett bra alternativ om du har många gäster, eftersom det ger gästerna möjlighet att välja själva vad de vill äta. Du kan till exempel ha en skaldjursbuffé, en grönsaksbuffé, en köttbuffé eller en salladsbuffé.
 • Tapas: Tapas är små rätter som ofta serveras i Spanien och andra länder i Syd- och Västeuropa. De är perfekta att servera på en nyårsfest eftersom de är lätta att äta och det finns en mängd olika sorter att välja mellan.
 • Fondue: Fondue är en rätt som består av smält ost eller choklad som man doppar olika saker i, till exempel bröd, grönsaker och kött. Fondue är en rolig och social rätt att äta tillsammans med vänner och kan vara ett bra alternativ för en nyårsfest.
 • Dessert: Efter middagen kan du servera en dessert, till exempel en tårta, en pudding eller en kaka. Se till att du har något som passar alla gästers smak och eventuella allergier.

Oavsett vad du väljer att servera på din nyårsfest, se till att du har tillräckligt med mat för alla gäster och att du har tagit hänsyn till eventuella allergier eller specialkoster.

Lättsam underhållning till din nyårsfest

Underhållningen är viktigt på din nyårsfest. Den ska hålla stämningen uppe ända fram till tolvslaget. Det bästa är att ha flera underhållande aktiviteter under hela din nyårsfest. Kanske till och med att göra det till en tävling där gästerna ska samla poäng i olika deltävlingar och sedan utses en vinnare. Nedan finns förslag på underhållning som garanterat kommer att göra din nyårsfest till något alldeles extra.

 • Musik: Spela bra musik som passar temat för din nyårsfest och som gästerna gillar. Du kan antingen spela musik från en CD eller Spotify, eller anlita en DJ.
 • Spel: Erbjud gästerna att spela olika spel tillsammans, till exempel brädspel, kortspel eller sällskapsspel. Detta kan vara ett bra sätt att få gästerna att lära känna varandra och att ha roligt tillsammans.
 • Karaoke: Om gästerna är musikaliska kan du anordna en karaokekväll. Du kan antingen använda en karaokemaskin eller en app på en smartphone eller en dator.
 • Dans: Spela bra dansmusik och uppmana gästerna att dansa. Du kan också anlita en dansinstruktör att leda en danslektion eller en workshop.
 • Filmkväll: Om du vill ha en mer avslappnad nyårsfest kan du välja att titta på en film tillsammans med gästerna. Se till att du har en bra filmval och att du har tillräckligt med bekväma sittplatser.
 • Liveunderhållning: Du kan också anlita en liveband eller en komiker att underhålla gästerna under kvällen.

Välj underhållning som passar din publik och som du tror att gästerna kommer att gilla. Se också till att du har tillräckligt med utrymme för underhållningen och att du har ordnat allt som behövs i förväg.

Dekoration och dukning för din nyårsfest

Många glömmer dekoration och dukning till nyårsfesten. Detta är precis lika viktigt som allt annat. Din nyårsfest ska trots allt vara årets fest och då gäller det att ge ”all-in”. Här är några tips om hur du kan dekorera och duka på din nyårsfest.

 • Välj ett tema: Bestäm dig för ett tema för din nyårsfest, till exempel ”nyårsfyrverkerier” eller ”glamour”. Detta kan hjälpa dig att välja dekorationer och dukning som passar in.
 • Använd färgglada dekorationer: Använd färgglada dekorationer, såsom ballonger, guirlander och blommor, för att skapa en festlig stämning.
 • Använd temadekorationer: Välj dekorationer som passar in på temat för din nyårsfest, till exempel fyrverkerier eller glamour.
 • Använd ljus: Ljus kan skapa en mysig och festlig stämning på din nyårsfest. Du kan använda ljuslyktor, ljusslingor eller ljusstakar för att skapa en behaglig belysning.
 • Duka festligt: Duka med fina dukar, servetter och bestick. Du kan också använda färgglada blommor eller andra dekorationer som centerpunkten på bordet.
 • Välj rätt tallrikar och glas: Välj tallrikar och glas som passar in på temat för din nyårsfest. Du kan till exempel välja glas som ser ut som fyrverkerier eller tallrikar som har nyårsmotiv.

Genom att följa dessa tips kan du skapa en festlig och inbjudande atmosfär på din nyårsfest. Glöm inte att ta hänsyn till gästernas behov och eventuella allergier när du dekorerar och dukar.

Hoppas att något eller några tips eller förslag har varit behjälplig för dig i jakten på att fixa den perfekta nyårsfesten. Övertänk inte för mycket och ta inte på dig för mycket. Det är även du ska som njuta av att det är nyårsafton, så därför glöm inte bort att fira att det är årets sista dag.

Lämna en kommentar